Fremtidsfabrikken search
facebook linkedin youtube
 
 
 
 

KVÆGTORVET

KLIK HER FOR MENU
 

Fremtidsfabrikken i det gamle kvægtorv

 

Fremtidsfabrikken har til huse i det ombyggede, gamle kvægtorv. Indtil 1924 var der et åbent marked på det nuværende kvægtorvs grund i Frederiksgade, der er centralt beliggende i forhold til bil, og tog og færger.

 

Her kommer husets historie fortalt af ESBEN HEDEGAARD, Svendborg Museum:

 

Torsdag den 2. marts 2017 blev Fremtidsfabrikken II indviet. Det skete med lækker cava og lange festtaler, der alle udtrykte glæde over arkitekternes vellykkede ombygning af det gamle kvægtorv til et lyst, funktionelt og inspirerende hus, der absolut må bidrage til en masse sydfynsk iværksætteri.

 

Opførelsen af Svendborgs nye kvægtorv i 1924 skal ses i sammenhæng med byggeriet af Øksnehallerne i København i 1901 og Kvægtorvet i Odense 1912. Der har været kvægtorve i de danske købstæder siden middelalderen, og når disse torve pludselig skulle overdækkes, hang det sammen med tidens forestilling om den moderne by. Kolort og den nødvendige vold ved håndteringen af dyrene passede ikke længere ind i gadebilledet. Ved indretningen af kvægtorvet var der derfor lagt stor vægt på hygiejnen, og de rene, strenge linjer i bygningens murede front bidrog også til indtrykket af, at inde bagved var der styr på tingene. 

 

I 1986 var det slut med markedshandlen. Der indkom i foråret 1987 en række forslag fra offentligheden til en ny lokalplan for området. Nogle ville have hotel, andre et supermarked, nogle et ungdoms- og kulturhus, og igen andre foreslog at indrette kvægtorvets lyse rum til et Kai Nielsen-museum med tilhørende legeland ude bagved. Byrådet endte med at kigge mest på pengene og solgte de 3000 kvm til Holm Holding for 3,1 mio. kr. Holm ville bevare kvægtorvet og leje den bageste del ud til arbejdsformidlingen. Det viste sig imidlertid, at arbejdsformidlingen hellere ville indrette sig andetsteds, og uden en fast lejer valgte investoren at ansøge kommunen om nedrivningstilladelse, hvilket rejste et ramaskrig i byen. I foråret 1988 dannedes foreningen ”Kvæghallens venner”, der i juni kunne aflevere 1200 underskrifter fra folk, der protesterede mod lokalplanens nedrivningsmulighed. På et 6 timer langt byrådsmøde endte et byrådsflertal med at give nedrivningstilladelse. Et forsøg på fredning faldt også, og i efteråret 1988 lå bygningens skæbne alene i hænderne på investoren.

 

Som bekendt endte alt godt. Investor indgik ved juletid 1988 en lejeaftale med postvæsenet for den bageste del af bygningen, og nogen tid senere åbnede diskoteket ”Crazy Daisy” i frontbygningen. I dag kunne ingen forestille sig en Frederiksgade uden Kvægtorvet, hvor arkitekternes nyindretning har føjet nye kvaliteter til den bevaringsværdige bygning. Det er begavet gjort og et godt eksempel på citta slow-tankegang. Lad os få meget mere af det. 

Fremtidsfabrikken   |   Frederiksgade 8   |   5700 Svendborg   |    fremtidsfabrikken@svendborg.dk   |   Tlf. (+45) 30174450